Rutgers symposium 20-04-23: Bespeekbaar maken van seksualiteit in de zorg


lezing
Mathieu Heemelaar heeft een korte lezing gegeven tijdens het symposium van Rutgers op 20-04-23 over het bespreekbaar maken van seksualiteit in de zorg.
De PDF van deze lezing is hier te openen.


SOLAROSI
Het SOLAROSI-model beschrijft beknopt de 8 belangrijkste houdingsaspecten van professionals in seksuele vorming. Het is de leiddraad voor de beoordeling van de studenten van de minor Seksualiteit en diversiteit.

Een uitgebreide toelichting over ontwikkeling en toepassing van het SOLAROSI-model is beschreven in het artikel SOLAROSI - een model voor de beroepshouding van sexperts

veilige sfeer

Een veilige sfeer is een basisvoorwaarde om les te geven over seksuele gezondheid, kindermishandeling en huiselijk geweld. Hoe creëer je als docent een veilige sfeer tijdens deze lessen? Bekijk hier het filmpje veilige sfeer en lees aanvullende tips.

Voordat je start met deze lessen is het belangrijk om studenten zicht te geven op de gevoeligheid van deze onderwerpen. Er zijn mogelijk studenten in de klas die zelf ervaring hebben met seksuele grensoverschrijding, kindermishandeling of huiselijk geweld. Ook kunnen aankomende beroepsprofessionals heftig reageren op deze onderwerpen. Een duidelijke set aan regels en afspraken en een goede opbouw van de lessen zorgen voor een pedagogisch klimaat waarin de student zich veilig voelt om over deze onderwerpen te praten.

NB: de film is gemaakt voor het mbo en hbo-onderwijs, maar is ook te vertalen naar gesprekken over seksualiteit in de zorg.

Mathieu Heemelaar (oud-docent SPH, Haagse Hogeschool) laat zien hoe hij dit aanpakt in zijn lessen over seksualiteit en intimiteit. Let op: onderstaande film is geen instructiefilmpje maar ter inspiratie voor uw eigen lessen.
Klik hier door naar de inspiratiefilm (8 minuten).

SOLAROSI

 |