Uit de 2e druk: dankwoord


Frits Wafelbakker eindigt zijn voorwoord bij de eerste druk van dit boek met de woorden: ‘Ik hoop dat gebruikers van zijn boek niet zullen aarzelen om hun ervaringen te melden. Mathieu zal zeker tijd zoeken om te antwoorden. Mogelijk zullen die ervaringen ook verwerkt worden in een volgende druk, welke ongetwijfeld gaat komen.’

Frits kreeg gelijk. Tot mijn grote vreugde blijkt het boek aan een vraag te voldoen en zelfs in die mate, dat er sinds het verschijnen in mei 1997 al twee bijdrukken verschenen zijn. Sindsdien is er veel nieuwe literatuur over de verschillende onderwerpen gepubliceerd en heeft de wereld van ‘seksualiteit, intimiteit en hulpverlening’ ook niet stilgelegen. Om een voorbeeld te geven: het levensperspectief is voor veel mensen met aids drastisch veranderd door het beschikbaar komen van de combinatietherapie. Ook was ik van mening, dat sommige onderwerpen eigenlijk een plek in het boek verdienen, die dit ten onrechte niet in de eerste druk kregen. Dat heb ik niet allemaal zelf bedacht. Ik heb uitgebreide, zeer constructieve respons gekregen van hulpverleners en van studenten en collega-docenten van verschillende hogescholen, die het boek gebruiken. De oproep van Frits heeft gewerkt.

Dit heeft in deze tweede druk geleid tot:

  • een geheel vernieuwde paragraaf over socialisatie bij allochtonen, in het bijzonder uitgebreide aandacht voor islam en seksualiteit;
  • een uitgebreide aanvulling in de paragraaf over preventie van misbruik door hulpverleners (de functie van protocollen);
  • een geheel geactualiseerde paragraaf over aids;
  • een nieuwe paragraaf over seksuele ontwikkeling en seksuele problemen bij volwassenen;
  • twee nieuwe paragrafen over lichamelijk gehandicapten;
  • actualisering van teksten over prostitutie, zedenwetgeving, transseksualiteit, seksuele ontwikkeling bij kinderen en jongeren, diagnostiek en behandeling van seksueel misbruik;
  • en nog tal van kleine aanvullingen.

    Op sommige hogescholen wordt het boek in meerdere jaren in het onderwijs gebruikt. Het zou zonde zijn, als deze studenten tijdens hun studie twee keer hetzelfde boek zouden moeten kopen. Dit geldt ook voor de hulpverleners en ex-studenten, die het boek als naslagwerk gebruiken. Voor hen heb ik alle aanvullingen en veranderingen in de tweede druk op mijn website geplaatst. U kunt de betreffende informatie vinden onder: http://go.to/heemelaar.

    Ook bij de tweede druk ben ik trouwens weer benieuwd naar reacties. Die kunt u per post sturen aan de uitgever (zie colofon) die ze ongeopend aan mij doorstuurt of per email richten aan: seksualiteit@xs4all.nl . Uiteraard ga ik met alle reacties discreet om.

    Bij het tot stand komen van de tweede druk dank ik naast alle studenten en collega’s in het bijzonder: Anna Aalten (Universiteit van Amsterdam), Ronald Berends (Aids Fonds), Janhuib Blans (Jellinekcentrum), Marten Bos (vrijgevestigd specialist islam en seksualiteit), Rinke Brakkee (AMK Amsterdam), Britt Fontaine, Bas de Jong, Jacob de Ligny, Erik Jan Sint (Haagse Hogeschool), Rudolf Steinberger (psychotherapeut RIAGG Beverwijk), Marco Swaen (Universiteit van Amsterdam) en Huub Wiltschut (Tijdschrift SPH).

    Twee collega’s wil ik nu in het bijzonder bedanken.
    Op de eerste plaats mijn collega Margot Sol, die de afgelopen drie jaar wékelijks met een interessant artikel op de proppen kwam: ‘Heb je dit al gelezen? Dat is leuk voor je boek! Kopieer maar! Wil het wel terughebben!’
    Ten tweede net al bij de eerste druk... mijn collega Jakop Rigter. Ook hij kwam zelden terug van zijn bezoeken aan bibliotheken zonder de mededeling: ‘Álle vaktijdschriften gaan over seks!’ Waar hij mij in 1996 inspireerde tot het schrijven van het boek, was hij ook nu weer vasthoudend in zijn stimulans om al die interessante nieuwe vakliteratuur te gaan verwerken in deze nieuwe, geheel herziene druk.

    Van augustus 1999 tot februari 2000 heb ik mij in de Verenigde Staten van Amerika verdiept in hun praktijk van seksuele opvoeding. Het was een fascinerend half jaar. New York, waar ik verbleef, heeft een ongekende vitaliteit: cultureel, seksueel, commercieel, artistiek, intellectueel, noem maar op. Maar op het terrein van ‘policy in sexuality’ ervaarde ik conservatisme, regressie en hypocrisie. In een land, waar het aantal ongewenste tienerzwangerschapen en hiv-infecties een veelvoud van het onze bedraagt, ontdekte ik hoe waardevol het Nederlandse beleid is. Er kan veel verbeterd worden aan het vaak afwezige of magere seksualiteitsbeleid van Nederlandse hulpverleningsinstellingen, maar het is niet voor niets, dat er elke zomer een excursie van Amerikaanse seksuologie-studenten naar Nederland afreist.
    Gelukkig waren er ook Amerikaanse instellingen, die juist wel vernieuwend bezig zijn. Ik heb veel kunnen leren tijdens stages bij Planned Parenthood, SIECUS en the Lesbian & Gay Community Services Center of New York.

    De eerste druk van dit boek opende met een prachtig gedicht van W.H. Auden. Bij de tweede druk bied ik u een fragment van Bette Midler aan. Ik zag haar in New York en zij zong iets wat miljoenen mensen al jaren ontroert. ‘The Rose’ biedt troost voor al die mensen, die vrienden, minnaars, echtgenoten of familieleden hebben verloren aan Aids. Elk jaar worden wereldwijd in de laatste week van mei ‘Aids-Memorials’ gehouden. “The Rose’ gaat over wat mensen zoeken, soms vinden en soms niet. In seks, intimiteit maar ook in goede hulpverlening.

    It's the heart afraid of breaking
    that never learns to dance.
    It's the dream afraid of waking
    that never takes the chance.
    It's the one who won't be taken,
    who cannot seem to give,
    and the soul afraid of dyin'
    that never learns to live.


    MATHIEU HEEMELAAR
    september 2000 (email en URL aangepast oktober 2004)

    © 2000 M. Heemelaar, Amsterdam

    terug naar boven Tekstgrootte: + -