1e druk (mei 2019) Doelgroep: Lerarenopleidingen, Pabo
|
Eerste druk 1997.
Zesde druk juli 2022; geheel herzien.
Doelgroep: Sociaal-agogische opleidingen, Gezondheidszorg
|
Heemelaar, M. (2019). Seksuele vorming en diversiteit. Inclusieve burgerschapsvorming op school.
Bussum: Coutinho.
|
Heemelaar, M. (2022). Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening. Handboek jeugd, zorg en welzijn. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.
|
€31,95
bestellen bij
Uitgeverij Coutinho
ISBN 978 90 469 0675 0
223 pagina's; ondersteunende website
|
€35,96 (aanbieding)
bestellen bij
Uitgeverij BSL
ISBN 978-90-3682-8222-2
257 pagina's; ondersteunende website met 65 Themataken en 40 Verdiepingsteksten.
|
Scholen hebben de taak te zorgen voor een sociaal veilig klimaat in en om de school en aandacht te besteden aan seksuele
vorming, seksuele diversiteit en genderdiversiteit. Uit onderzoek van de onderwijsinspectie in het po en vo
blijkt dat scholen over het algemeen weliswaar aandacht schenken aan deze onderwerpen,
maar vaak beperkt in omvang en weinig planmatig gestuurd.
De politiek geeft duidelijk richting: op basis van de uitkomsten zullen de kerndoelen in 2019 worden aangescherpt.
De kennisbasissen voor pabo’s en tweedegraadsdocentenopleidingen zijn hierop al aangepast.
Seksuele vorming en diversiteit anticipeert op deze veranderingen in het onderwijs en bereidt (aankomende) leraren voor op het onderwijs van de toekomst. Met dit boek leer je les te geven in lhbti-inclusieve seksuele vorming.
Seksuele vorming en diversiteit is het eerste boek dat een kennisbasis biedt voor effectieve seksuele en relationele vorming waarin seksuele en genderdiversiteit centraal staat. Ook wordt er ruimschoots informatie gegeven over de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Doel van dit boek is het bevorderen van een gezonde seksuele en relationele ontwikkeling bij alle leerlingen en het verhogen van respect voor lhbti-leerlingen én leraren op school. Seksuele vorming en diversiteit helpt (aankomende) leraren hoe om te gaan met de verscheidenheid aan waarden die leerlingen van huis uit meekrijgen en hoe seksualiteit en seksuele diversiteit bespreekbaar te maken in de klas.
|
Dit boek is al 25 jaar hét handboek over seksualiteit, intimiteit en hulpverlening. Het bevat actuele informatie over seksuele ontwikkeling en seksuele gezondheid in alle levensfases, bij alle doelgroepen in de hulpverlening en bij elke seksuele gerichtheid en genderidenteit. Het is een basis voor de professionele omgang met cliënten, en helpt hulpverleners om hun beroepshouding verder te ontwikkelen. Het boek richt zich primair op hbo-studenten sociaal werk, pedagogiek, verpleegkunde en toegepaste psychologie, en op professionals in Gezondheidszorg, Jeugdwerk en het Welzijnswerk.
Deze zesde druk van Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening - Handboek jeugd, zorg en welzijn is compacter dan zijn voorgangers. Zo blijft het boek leesbaar en betaalbaar. Tegelijk bevat het door uitbreiding van de ondersteunende website wél fors meer informatie, omdat het op tal van punten is aangevuld en herzien. Het boek biedt materiaal waarmee de lezer leert om handelingsverlegenheid te overwinnen, te praten over seksualiteit, en te reflecteren op eigen normen en waarden. Ook bevat het verhelderende, kleurrijke illustraties van Marco Swaen.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een groot probleem. In dit boek worden de nieuwste inzichten in effectieve, sekspositieve preventie weergegeven. Studenten en daarmee hun clienten leren met dit boek
hoe je beter communiceert over gewenste seks.
De 6e druk is opgedragen aan Ellen Laan, hoogleraar seksuologie, die helaas begin 2022 is overleden. Zij heeft baanbrekend onderzoek verricht naar vrouwelijke seksualiteitsbeleving.
Haar inzichten hebben een prominente plaats gekregen in de 6e druk.
|