voorwoord 5e druk

Het boek "Seksualiteit, intimiteit en hulpverlening" voorziet hbo-studenten Social Work, SPH, MWD, Pedagogiek, CMV en werkers in de sociale sector reeds twintig jaar van een handboek. Een breed scala van onderwerpen die in instellingen voor hulp- en dienstverlening spelen wordt in het boek behandeld. Het boek biedt hulpverleners daarmee nu al weer twee decennia actuele informatie over seksuele ontwikkeling, seksuele gezondheid, seksuele en relationele vorming en preventie van soa en seksueel misbruik. Daarnaast zet het boek middels oefeningen aan om op een professioneel niveau te leren praten over seksualiteit. Dit vormt de basis voor verbetering van de behandeling van cliŽnten in de hulpverlening met respect voor grenzen en wensen.

Rutgers kenniscentrum seksualiteit spreekt waardering uit voor het werk van Mathieu Heemelaar. Dit doen wij omdat dit werk belangrijk is. Er is nog te weinig deskundigheid bij hulpverleners en te veel handelingsverlegenheid. Hierdoor zijn we nog steeds niet in staat om seksueel misbruik effectief te voorkomen. Hiv- en soapreventie kan altijd beter. De seksuele ontwikkeling en seksuele gezondheid van cliŽnten in de hulpverlening wordt nog steeds onvoldoende begeleid zodat seksuele problemen ontstaan. Opvoeders en behandelaars van kinderen en jongeren staan voor een nieuwe uitdaging om nieuwe ontwikkelingen zoals sexting goed te vertalen naar adequate seksuele en relationele vorming.

Rutgers is niet zelf betrokken of verantwoordelijk voor het boek. Wel stel ik met genoegen vast dat Heemelaar ruimschoots gebruik heeft gemaakt van de publicaties van de medewerkers van Rutgers: 41 bronnen in dit boek zijn afkomstig van Rutgers. Hiermee ontsluit hij belangrijke informatie over deze maatschappelijk belangrijke thematiek voor sociaal-agogische hbo-studenten en professionals.

Ik wens de lezer veel leesplezier toe en hoop dat dit boek ertoe bijdraagt dat de lezer met actuele kennis van zaken op een professionele manier het gesprek aangaat in zijn instelling over seksualiteit en intimiteit.

Ton Coenen
Directeur Rutgers

 |   Tekstgrootte: + -