Lezing 13-12-21 AcpacoACPABO

Op 13-12-21 gaf Mathieu Heemelaar een lezing voor Studievereniging Emile van de Academische Pabo Universiteit van Leiden.
Hier kun je materiaal downloaden:

 • PowerPoint lezing

 • Onderzoek SCP Wat maaakt het verschil

 • Onderzoek Rutgers seksualiteitsonderwijs Pabo

 • Klik hier door naar een uitgebreide beschrijving van de deeltijd Pabo-minor Seksuele vorming en diversiteit. Deze minor is de afgelopen twee jaar aangeboden aan de flex-opleiding van de Pabo van de Haagse Hogeschool. De beschrijving bevat uitgebreide informatie over werkvormen. Overname is toegestaan, mits voorzien van bronvermelding.

  minor seksuele vorming en diversiteit

  Een veilige sfeer is een basisvoorwaarde om les te geven over seksuele gezondheid, kindermishandeling en huiselijk geweld. Hoe creŽert u een veilige sfeer tijdens deze lessen? Bekijk hier het filmpje veilige sfeer en lees aanvullende tips.

  Voordat u start met uw lessen is het belangrijk om studenten zicht te geven op de gevoeligheid van deze onderwerpen. Er zijn mogelijk studenten in de klas die zelf ervaring hebben met seksuele grensoverschrijding, kindermishandeling of huiselijk geweld. Ook kunnen aankomende beroepsprofessionals heftig reageren op deze onderwerpen. Een duidelijke set aan regels en afspraken en een goede opbouw van de lessen zorgen voor een pedagogisch klimaat waarin de student zich veilig voelt om over deze onderwerpen te praten.

  Mathieu Heemelaar (oud-docent SPH, Haagse Hogeschool) laat u zien hoe hij dit aanpakt in zijn lessen over seksualiteit en intimiteit. Let op: onderstaande film is geen instructiefilmpje maar ter inspiratie voor uw eigen lessen.
  Klik hier door naar de inspiratiefilm (8 minuten).

  veilige sfeer

  Klik hier door naar een uitgebreide beschrijving van het SOLAROSI-model. Het SOLAROSI-model omschrijft de beroepshouding van de docent seksuele vorming. Overname is toegestaan, mits voorzien van bronvermelding.


  Klik hier door naar een uitgebreide pdf met startopdrachten en didactische adviezen voor de eerste les seksuele vorming op een hbo-opleiding.

  caroussel

   |