Uit de 3e druk: dankwoord

dankwoord bij de derde drukdankwoord 


In de ruim tien jaar dat dit boek nu op de markt is, ziet de wereld van seks en seksualiteit er door de nieuwe media anders uit. Seksuele contacten worden in toenemende mate geïnitieerd via digitale media: e-mail, websites, MSN, weblogs, chatrubrieken, sms, enzovoort. Twee derde van de Nederlandse jongens bezocht in 2006 een internetsite over seksualiteit en ook twee derde keek naar een pornowebsite. Bij de meisjes ligt dit iets maar niet veel lager. Een op iedere tien jongens heeft wel eens online seks gehad, bij meisjes is dit een op iedere twintig. De leeftijd waarop jongeren hun eerste seksuele contact hebben ligt opnieuw lager, zo blijkt uit het laatste vijfjaarlijkse onderzoek.

De wereld van 2008 lijkt geseksualiseerder dan die van 1997. Wat niet is veranderd, is het gebrek aan kennis en vaardigheden bij veel mensen, zowel aan de kant van de hulpverleners die dit boek niet lazen als aan de kant van de cliënten. Ook uit recente publicaties blijkt dat anno 2008 nog steeds talrijke instellingen tekortschieten in het opzetten van beleid over seksualiteit.
Het gaat redelijk goed met condoomgebruik onder de jeugd, maar er zijn toch zo'n 70.000 Chlamydiabesmettingen per jaar als gevolg van onveilige seks. En afgelopen jaar waren er toch weer zo'n 700 hivbesmettingen in Nederland. Ook is er vaak sprake van grensoverschrijdend gedrag: 18% van de meisjes, 4% van de jongens, 26% van jonge homoseksuele mannen is wel eens gedwongen iets te doen of toe te staan op seksueel gebied. Geruchten over 'breezerseks' (prostitutie voor een flesje drank), 'gangrape' (groepsverkrachting) halen alle kranten en zijn onderzocht. Echter een eventuele toename wordt niet gestaafd door serieus onderzoek.

Sinds de tweede druk (2000) van dit boek is er een vracht aan nieuwe publicaties verschenen en aan onderzoek uitgevoerd. Methoden voor seksuele vorming en voorlichting zijn sterk geprofessionaliseerd. Dat alles vormt de noodzaak tot een stevige herziening van het boek.

Dit leidt in de derde druk tot:
1 een geheel vernieuwde paragraaf over aids en soa;
2 een geheel vernieuwde paragraaf over de zedelijkheidswetgeving;
3 een toegevoegde paragraaf over seksualiteit bij gedetineerden;
4 nieuwe onderwerpen: aseksualiteit, eergerelateerd geweld, loverboys, vrouwen- en meisjesbesnijdenis;
5 actualisering van teksten over prostitutie, bestialiteit, transseksualiteit, seksuele ontwikkeling bij kinderen en jongeren, sociale acceptatie van homoseksualiteit, diagnostiek en behandeling van seksueel misbruik;
6 actualisering van alle teksten over seksuele ontwikkeling (hoofdstuk 3) en seksuele vorming en voorlichting (hoofdstuk 4) bij alle doelgroepen in de hulpverlening: jongeren, ouderen, verstandelijk gehandicapten, lichamelijk gehandicapten, psychiatrische clie¨nten, en gedetineerden;
7 weer veel kleine aanvullingen.

Op sommige hogescholen wordt het boek gedurende meerdere jaren in het onderwijs gebruikt. Het zou zonde zijn als studenten tijdens hun studie twee keer hetzelfde boek zouden moeten kopen. Dit geldt ook voor hulpverleners en ex-studenten, die het boek als naslagwerk gebruiken. Voor hen heb ik de belangrijkste aanvullingen en veranderingen in de tweede maar ook in de derde druk op deze plek op mijn website geplaatst.

Ook nu de derde druk er is ben ik trouwens weer benieuwd naar reacties. Stuur die per post naar de uitgever (zie colofon), die ze ongeopend aan mij doorstuurt, of richt ze per e-mail aan seksualiteit@xs4all.nl. Uiteraard ga ik met alle reacties discreet om. Bij het tot stand komen van de derde druk dank ik in het bijzonder: Janhuib Blans (sociaal psycholoog), Lisette Kuyper (onderzoeker; Rutgers Nisso Groep), mijn collega's Margot Sol, Jakop Rigter en Britt Fontaine (Haagse Hogeschool), Marieke van Doorninck (La Strada International), Marco Swaen (UvA, HvA, Callandcollege), Herman Meijer (Artikel 1), Bart Kuilman (UvA), Joli(e) Ghianni (N00dles) en Robert Schell (rotterdamscentrumvoortheater).
Traditiegetrouw sluit ik mijn dankwoord bij een nieuwe druk af met een gedicht, dat alles zegt over mijn persoonlijke beleving bij het onderwerp. De treffende versregel uit het gedicht staat ook gebeiteld in het homomonument in Amsterdam. Het verwoordt niet alleen de zoektocht van homo's en lesbo's, maar evenzeer het verlangen van clienten, hulpverleners, studenten, eigenlijk van heel veel mensen. De openheid die Bette Midler kenmerkend wist te beschrijven (zie dankwoord bij de tweede druk) begint bij het erkennen van dat wat we diep van binnen voelen. Het gaat weer over het inruilen van angst voor vertrouwen.

Uit het gedicht 'Aan eenen jongen visscher' van de Nederlandse dichter/ schrijver Jacob Israel de Haan (1881-1924):

Rozen zijn niet zoo schoon als uwe wangen,
Tulpen niet als uw bloote voeten teer,
En in geen ogen las ik immer meer
Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen


mathieu heemelaar
februari 2008

© 2000 © 2008 M. Heemelaar, Amsterdam

terug naar boven Tekstgrootte: + -